onsdag 30 januari 2008

Amerikansk recession?

Enligt denna intressant artikel i DI varnade en ekonom vid Mogran Stanley förra veckan för att en amerikansk recession kan bli värre än då dotcombubblan sprack!

Detta baserar han på det faktum att bostadssektorn är 6 gånger större än IT-sektorn var. Det största problemet i USA för ögonblicket är de sjunkande huspriserna, vilka leder till en sviktande privat konsumtion - inte bra i ett land där privatkonsumtionen står för 70% av ekonomin.

Ikväll klockan 20.15 svensk tid kommer Federal Reserves nya räntebesked, vilket förväntas bestå av en ränteminskning på mellan 0,25-0,50 punkter. Många experter anser att en 0.50 punkters sänkning skulle ha en positiv inverkan på världens börser men andra vidhåller att detta inte kommer räcka utan bedömer att en amerikansk recession är mer eller mindre oundviklig. Det är svårt att säga hur en recession i USA kommer att slå mot resten av världen; även om landets inflytande fortfarande är mycket stort har det minskat under de senaste 50 åren. Mycket tyder dock på att det förr eller senare kommer att leda till en global recession, eller åtminstone en ekonomisk avmattning.

Kanske kommer det dröja länge innan det blir roligt att titta på mina fonder igen...?

2 kommentarer:

Per Penning sa...

Tja, it-bubblan innehöll ju inget värde av substans, bara en massa snack och konsulter. Fastigheter måste ju betinga ett reellt värde åtminstone, även om sektorn är större.

Jag jobbade en gång i ett it-bolag där varje anställd värderades till 16 mille på börsen, ungefär omsättningen per person och år var 1 mille. :)

Miss Millionairess sa...

Ja, Herr Penning du har forstas helt ratt.

Det var dock en ganska intressant och lite skrammande tankegang som fick mig att fundera lite, aven om jag nog faktiskt mer lutar at ditt hall att det inte ar en liknande bubbla. En bubbla, javisst, men jag tror inte den kommer att brista riktigt pa samma spektakulara satt.