lördag 14 juni 2008

Att bli ett aktieproffs

Markus skrev ett inlägg om en väldigt intressant artikelserie av C-G Gyllenram & Tony Ugrina, Aktieproffsskolan. Artiklarna behandlar grundläggande faktorer vad gäller framgångsrik aktiehandel såsom t ex riskhantering och psykologiska aspekter.

För mig var detta perfekt läsning då jag vill börja med aktiehandel till hösten men inte har någon idé om i vilken ända man ska börja. I artikeln identifierar författarna 4 stadier i en framgångsrik investerares utveckling.
  1. Den diskretionära aktören - denna person hämtar intryck från flertalet källor såsom "experter" i tidningar eller nyhetsbrev, tips från vänner och bekanta eller en inre övertygelse. Ofta tror denna person sig ha en speciell "känsla" för marknaden som fåtalet andra personer besitter. Diskretionära aktörer återfinns ofta i marknader som trendar uppåt och deras portföljer utvecklas ofta som index.
  2. Den modellanpassade aktören börjar få en viss insikt i modeller på vilka beslut kan baseras och inse vikten av regler och förhållningssätt för en investerare. Trots detta bryter denna aktör ibland mot sina egna regler.
  3. Den systemanpassade aktören har en djupare insikt i vad som krävs för att bli en framgångsrik investerare. Denna person har lagt ned mycket tid och arbete på att utveckla ett system där köpet enbart ses som en del i ett större sammanhang av målkurs, stoppkurs, positionsstorlek och riskhantering. Denna aktör är väl förberedd men har inte tänkt igenom alla detaljer samt har inte skrivit ned sin handlingsplan.
  4. Den kompletta marknadsaktören har klarlagt alla beståndsdelar nödvändiga för att bli en framgångsrik aktiehandlare. Denna person har ett väl fungerande system, är medveten om de mentala fallgroparna samt har skrivit ned samtliga beståndsdelar i en komplett handlingsplan.

Läs om de fyra olika stadierna i mer detalj här. Själv tycker jag mig mest känna igen nummer 1, både hos bekanta och vissa ekonomibloggare, dessutom tror jag att jag själv håller på att förflytta mig från detta stadie till stadie nummer 2.

Nästa steg får bli att börja på en handlingsplan!


3 kommentarer:

M. Carlsson sa...

Kul! Nu är vi väl ett helt gäng som sitter och filar på handlingsplaner. :)

Bryggarn' sa...

Riktigt kul att kunna inspirera! Lycka till med handlingsplanen, det är väldigt givande att sitta och tänka igenom vad man egentligen vill med sitt investerande!

Växla ner sa...

välkommen tillbaka