lördag 12 april 2008

Investera i Brasilien

Sedan jag deltagit i Swedbanks fondmästerskap har jag varit lite sugen på att investera i en Brasilienfond, enbart på grund av att den gått så fint för mig. Eftersom jag inte direkt har några pengar i Sverige att lägga på detta avstod jag, men imorse kunde jag inte låta bli att lägga mina sista 600 kronor i denna fond. Det är ju inte så mycket att skryta med direkt men det kliade i fingrarna och kändes som att det var rätt läge nu.

Jag läste en mycket intressant artikel om Brasilien och dess ekonomiska förutsättningar häromdagen som övertygade mig ännu mer om hur intressant landet är som investering. Tyvärr kan jag inte hitta denna artikel att länka till men den förklarade i alla fall att de höga priserna på olja, spannmål och metaller har hjälpt till att lyfta landets ekonomi, vilket ju givetvis inte känns helt stabilt. Det som dock talar för att detta inte bara är en tillfällig boom är att Brasilien även har god tillgång på kredit, en stabil valuta och en hemmamarknad som fortfarande är konsumtionshungrig. Det kändes även betryggande att artikelförfattaren anser att ett årtionde av förnuftig finanspolitik och en bra inflationskoll gör att landet vilar på en ganska stabil ekonomisk grund.

Intressant nog leds landet av ett antikapitalistiskt arbetarparti, PT, som helt verkar ha övergivit sina socialistiska ideal för att istället hänge sig åt kapitalismen, något som det brasilianska folket inte alls verkar ha något emot då partiet fortfarande har en stor majoritet av rösterna.

Det faktum att klasskillnaden minskar stadigt, landets utlandsskuld är helt avbetald och att egenföretagande är uppmuntrat tycker jag är tre andra mycket positiva faktorer som gör att jag verkligen tror på detta land i det långa loppet. Om inte annat kommer de närmsta åren visa om landet kan behålla sin tillväxt och positiva ekonomiska utveckling- jag kommer i alla fall troligtvis att lägga mina pengar här istället för i det för ögonblicket så populära Ryssland då jag tror mer på Brasiliens utveckling än Rysslands under de närmsta åren.
Det ska bli spännande att se hur min lilla mini-investering går!

2 kommentarer:

Poor me sa...

Hm. Säg till mig om det går bra. Jag är skitarg på mina fonder för tillfället så skulle behöva ett relativt säkert kort.

Miss Millionairess sa...

Haha, ja ett sakert kort ar det ju absolut inte, men sjalvklart sa jag halla dig uppdaterad.