tisdag 29 april 2008

Skjut mig någon, snälla

Så har då även jag lyckats göra världens absolut mest idiotiska misstag - skickat email till fel person. En kollega frågade mig om vad en annan kollega sagt om henne när hon inte varit där så jag berättade, om än återhållsamt. Sen skickade jag mejlet till kollegan SOM HADE SAGT DET!!!!

Fifan!

Det tog mig cirka 10 sekunder att inse vad jag gjort och redan såg jag henne läsa detta mejl med rynkad panna så jag hade inte ens en chans att bryta mig in i datorn och sudda det. Vem som helst som sett mig måste insett att något var fel för jag blev knallröd, helt anfådd, svettig och skakade i hela kroppen. Kanske överreagerade jag något för till saken hör att det egentligen inte var något elakt alls jag sagt utan bara det faktum att jag berättat något som inte var hemligt men inte heller direkt menat för min andra kollegas öron.

Tills slut mejlade jag min kollega, förklarade och bad om ursäkt samt pratade med henne lite senare. Hon verkade faktiskt, otroligt nog, helt okej med det hela och väldigt förstående vilket gjorde att jag kände mig ungefär som världens minsta person.

Nu tänkte jag i alla fall gå och dränka mig myyyyycket långsamt i badet som straff - aldrig mer mejlar jag något privat!

söndag 27 april 2008

Vad gör ni andra åt ert hår?

Själv har jag inte klippt mig sedan innan jul för det är så dyrt dit jag brukar gå och jag vågar inte gå någon annanstans ifall de ger mig en hockeyfrilla eller liknande. I veckan hittade jag i alla fall en 20% rabattgreja i en tidning som visserligen inte var på mitt vanliga ställe men på Toni & Guys som ändå känns som ett säkert kort, så nu ska jag gå och kapa av så mycket som möjligt när jag äntligen kan gå.

Jag önskar verkligen att jag vågade klippa mig själv eller åtminstone låta någon annan klippa mig för det skulle onekligen spara en hel del pengar - idag kommer det gå åt nästan £40 även med min rabatt.

torsdag 24 april 2008

Pengar och skor

Så omotiverad är jag, massa skit som händer på jobbet med folk som sparkas hit och dit igen och jag längtar mig mest bara bort någonstans. Därför tänker jag nu trycka ner mig på soffan med ett gott glas vin och se på hela serie 1 av Sex and the City.

Imorgon kommer lönen och jag ska på drinkar och middag med goda vänner så kommer både få leka lite med mina pengar och få prata av mig vilket troligtvis kommer göra att jag är på toppform lagom till lördag (utom ett eventuellt värkande huvud men så illa blir det nog inte).

Jag hoppas ni alla får en trevlig kväll - nu kallar SJP och hennes Manolo Blahnik's på mig.

tisdag 22 april 2008

Uppdatering Fondmästerskapen

Som ni kanske minns gick det inte direkt jättebra för mig i början av Fondmästerskapen. Som lägst sjönk min portfolj till 22000:e plats sisådär...Nu har jag dock ändrat om en massa och portföljens värde har ökat med nästan 10% den senaste månaden. Som högst låg jag på 2000:e plats men har nu trillat ner på 3000 någonting igen. Jag känner mig nöjd med mina fondval för ögonblicket och tänker hålla fast vid dem ett tag till.

För ögonblicket har jag 3 fonder i min högst placerade portfölj. Jag har valt att enbart ha 3 fonder i båda portföljerna eftersom jag hoppas att resultatet ska bli mindre "utspätt" även om detta ju är på gott och ont . Hade det varit på riktigt hade jag aldrig lagt 3 fonder med så pass hög risk tillsammans utan att åtminstone spä lite.

I alla fall har min Brasilienfond fortsatt att tjäna mig väldigt väl - Brasilien är det nya Kina for mig! Aven Merrill Lynch's World Mining Fund har tjänat mig väl medan HQ Afrika, som jag har 10% i, mest är på kul och går upp och ned därefter.

Jätteroligt är det att vara med i denna tävling, nu ska jag bara försöka trycka mig upp i topp 100 då med...

Phew!

Nu trodde jag samma sak hänt mig som hände Frisk Ekonomi häromdagen eftersom jag inte kunde logga in på bloggen. Jag vet inte riktigt vad som hände men nu funkade det i alla fall igen så ni får stå ut med mig ett tag till.

måndag 21 april 2008

£11

Nu har mitt fina besök farit hem igen och jag har £11 kvar att leva på till fredag! Spenderade visst lite mer än vad som var planerat men så går det om man går till Hamley's med en 10-åring som man lovat en present till. Inget kul som händer denna vecka utan jag ska träna och ta det lugnt tills jag får min lön på fredag.

onsdag 16 april 2008

Häpp!

Så steg börsen med över 2% idag då. Det verkar som det mest är budryktena kring Teliasonera som dragit upp börsen så frågan är väl hur länge detta kommer vara.

Förbereder mig på att det går minus imorgon igen i vanlig ordning...

tisdag 15 april 2008

De dåliga ursäkternas drottning

Jag har inte direkt hunnit fundera på några nya mål ännu, då jag haft en massa att göra. Imorgon får jag besök från Sverige så över helgen blir det nog inte direkt något vettigt gjort heller. Jag känner verkligen att jag behöver ta mig i kragen men inte riktigt "hinner" - vilket ju i vanlig ordning är en dålig ursäkt från min sida.

Nåväl, jag ska ha kul med mina besökare och sedan får jag ta nya tag.

söndag 13 april 2008

Ekonomisk träning

Idag har jag kollat på London Marathon. Det är verkligen inspirerande även om jag saknade Paula Radcliffe i år. För mig som kämpar på för att kunna springa 10km på under 60 minuter verkar det helt otroligt att någon kan springa ett maraton på 2 timmar 15 minuter, alltså åtminstone dubbelt så snabbt som mig under dubbelt så lång tid - helt sjukt!

Något maraton kommer det nog inte bli för mig även om jag känner mig sugen på att ställa upp i något kortare 10km lopp för att hålla motivationen på topp.

Efter vi varit ute och ätit lunch tog jag ett bad och låg då och gjorde en ganska förenklad jämförelse mellan det många av oss ekonomibloggare drömmer om, ekonomiskt oberoende, och det en maratonlöpare drömmer om, vilket jag antar är att springa ett maraton på en riktig drömtid. För båda lägren så kan ju definitionen av ens dröm vara olika; olika människor kräver olika stor förmogenhet för att kunna anses ekonomiskt oberoende och det som en maratonlöpare anser vara en riktig drömtid behöver inte överensstämma med någon annans.

Det kan väl även anses att båda behöver hålla motivationen hög, tro på sig själv och hitta trick för att komma över svackor i dagsformen. För ögonblicket känner jag att min motivation till att både spara och snåla är ganska låg, så kanske skulle jag tjäna på att börja tänka mer som någon som tränar till ett maraton. Det som faller mig in genast är:
  • Hitta sätt att hålla motivationen hög genom fler delmål med eventuell belöning när jag når dit
  • Utmana mig själv mer
  • Mental träning - fokusera på målet och se mig själv där

Just mental träning känns lite jobbigt för jag får psykbryt på t ex yoga när man ska slappna av och föreställa sig själv vara någon annanstans etc. Däremot funderar jag på att börja med en blandning av tai chi och yoga där den mentala träningen är en del av den fysiska. Kanske kan detta göra det lättare för mig att sedan varje dag tänka mig in i hur mitt liv kommer vara den dagen jag är ekonomiskt oberoende. Annars tycker jag ju om att skriva så att skriva några rader varje dag där jag låtsas som att jag redan är vid målet kan ju vara ett alternativ. Jag är fullt och fast övertygad om vikten av att verkligen tro på sig själv och helt enkelt veta att man kommer lyckas, därför lägger jag ganska stor vikt vid detta.

Delmål för året har jag redan ställt upp men med tanke på min flytt känns de så avlägsna och kanske inte längre helt realistiska så jag funderar på att komma upp med några nya som jag kan dela upp i kort-, medel- och långsiktiga mål.
Återkommer mer om detta senare när jag tänkt ut lite bra grejer.

Utmana mig själv vet jag inte vad det gäller ekonomin, däremot ska jag genast kolla upp om det finns något bra 10km lopp att ställa upp i!

lördag 12 april 2008

Investera i Brasilien

Sedan jag deltagit i Swedbanks fondmästerskap har jag varit lite sugen på att investera i en Brasilienfond, enbart på grund av att den gått så fint för mig. Eftersom jag inte direkt har några pengar i Sverige att lägga på detta avstod jag, men imorse kunde jag inte låta bli att lägga mina sista 600 kronor i denna fond. Det är ju inte så mycket att skryta med direkt men det kliade i fingrarna och kändes som att det var rätt läge nu.

Jag läste en mycket intressant artikel om Brasilien och dess ekonomiska förutsättningar häromdagen som övertygade mig ännu mer om hur intressant landet är som investering. Tyvärr kan jag inte hitta denna artikel att länka till men den förklarade i alla fall att de höga priserna på olja, spannmål och metaller har hjälpt till att lyfta landets ekonomi, vilket ju givetvis inte känns helt stabilt. Det som dock talar för att detta inte bara är en tillfällig boom är att Brasilien även har god tillgång på kredit, en stabil valuta och en hemmamarknad som fortfarande är konsumtionshungrig. Det kändes även betryggande att artikelförfattaren anser att ett årtionde av förnuftig finanspolitik och en bra inflationskoll gör att landet vilar på en ganska stabil ekonomisk grund.

Intressant nog leds landet av ett antikapitalistiskt arbetarparti, PT, som helt verkar ha övergivit sina socialistiska ideal för att istället hänge sig åt kapitalismen, något som det brasilianska folket inte alls verkar ha något emot då partiet fortfarande har en stor majoritet av rösterna.

Det faktum att klasskillnaden minskar stadigt, landets utlandsskuld är helt avbetald och att egenföretagande är uppmuntrat tycker jag är tre andra mycket positiva faktorer som gör att jag verkligen tror på detta land i det långa loppet. Om inte annat kommer de närmsta åren visa om landet kan behålla sin tillväxt och positiva ekonomiska utveckling- jag kommer i alla fall troligtvis att lägga mina pengar här istället för i det för ögonblicket så populära Ryssland då jag tror mer på Brasiliens utveckling än Rysslands under de närmsta åren.
Det ska bli spännande att se hur min lilla mini-investering går!

torsdag 10 april 2008

Lunchlådor

Denna vecka har jag lagat och tagit med mig lunchlåda varje dag. Än så länge har det blivit:
  • Mozzarella, tomat och avokadosallad med pinjenötter och lite spenatblad
  • Getost, apelsin och spenatsallad med valnötter
  • Cajunkycklingsallad med nudlar svamp, lök och paprika
  • Bönsallad med rödlök, oliver, paprika, lite blad och allt möjligt gott

Vanligtvis tar jag med mig en liten bit helkornsbröd med för jag känner aldrig att jag kan bli riktigt mätt på bara en sallad. Enda anledningen att det nästan alltid blir sallad är att det är så lätt att både göra och variera. Jag kan inte värma mat på jobbet (för mikron bor nere bland spindlarna) och mackor är svara att göra intressanta och någorlunda nyttiga tycker jag.

För mig är god och gärna hälsosam mat så pass viktigt att jag gärna lägger pengar på det. Som tur väl är finns det så mycket nyttig mat som är billig såsom tonfisk, havregryn, rotfrukter och alla möjliga sorters bönor men jag vill ju även gärna lyxa till det med färska grönsaker, frukter och bär, olika sorters ostar och choklad till helgen!

Det känns ändå som jag har hittat en balans nu, där jag tycker om det jag äter samtidigt som det inte kostar mig alltför mycket. Nu gäller det bara att hitta på 5 nya sallader till nästa vecka!

tisdag 8 april 2008

Månadssammanställning mars

Det är väl dags att bita i det sura äpplet nu då och slänga upp månadssammanställningen.

Sparkonto - 35,478:- (upp 1,732:- sedan februari)

Diverse Fonder -266,346:- (upp med 809:- sedan februari)

Studielån -316,477:-

Allt som allt ligger mina tillgångar minus mina skulder på -14,653 vilket känns godkänt mest för att det är en liten gnutta bättre än vad det var förra månaden - hela 2064 kronor bättre faktiskt.

Som tur väl är gick mina fonder inte ner mer under månaden utan steg istället med blygsamma 809 kronor. I höstas hade jag absolut inte varit nöjd med det men det kanns fullt överkomligt nu.

Jag stoppade in 600 kronor på studielånet bara för att jag hade det överblivet men det märks ju knappt av. Den främsta anledningen till att mitt sparande inte var högre denna månad var pga min Rom-resa då jag gjorde av med en hel del pengar (dock mindre än vad jag planerat för samt definitivt värt det!).

Nästa månad får det bli hårdare tag igen så jag kan börja komma upp på plus någon gång!


lördag 5 april 2008

Vårstädning och middag

Vet inte vad som hände med mig idag men nu har jag vårstädat som en galning i alla fall. Glömde tom att äta lunch och det händer ju inte så ofta (läs aldrig). Har även varit och köpt lite nya kuddar och en ny våg för den gamla kan jag inte se vad den säger längre. Någon påstod att det skulle vara bättre att jag spenderade pengarna på en ögonundersökning och linser istället men en ny våg med inbyggt förstoringsglas är ju mycket billigare!

Dags för mig att gå och fixa iordning mig för ikväll ska jag ut på middag och drinkar med min lilla mamma som är i staden. Billigt blir det nog så det väger upp dagens lilla shoppingtur för nog kommer mor min vilja bjuda sin kära dotter på middag.

Uppdatering Fondmästerskapen

Som jag nämnt tidigare började Fondmästerskapen inte så bra för mig. Efter att ha läst på lite granna möblerade jag om rejält i mina portföljer tidigare i veckan något som verkar ha gett resultat nu. Medan en av portfoljerna ligger kvar på någorlunda samma plats, har den andra stigit skarpt, med nästan 3600 platser på en dag, och ca 8000 sedan mitt nya fondköp gick igenom.

Den fond som gått allra bäst är ABN AMRO Brasilien som gått upp med 5,09% sedan köpet gick igenom. Just denna fond har varit en jag länge varit sugen på att investera i, både för att jag gärna skulle ha lite investeringar i Brasilien, eftersom det är ett land som jag tror har blivit lite för bortglömt genom Kina/Indien/Ryssland hypen och dessutom investerar denna fond enbart i företag som är socialt och miljömässigt medvetna, något som verkar vara ganska ovanligt när det gäller en fond i en tillväxtmarknad.

Tyvärr är ju även Brasilien ett land man kan ha etiska åsikter om att investera i, och flertalet experter verkar anse att Brasilien ligger på den absoluta toppen av en valutabubbla (se t ex DIs artikel Tveksam Etik bakom Bancos Brasilienfond från 2006). Det verkar som att ingen protesterar alltför högljutt mot investeringar i Brasilien just nu men för ögonblicket köper jag inte fonder, enbart pga jag inte har några "lösa" pengar i Sverige och inte vill köpa här i England när jag snart ska flytta. Därför kändes det kul att prova på denna fond i min låtsasportfölj, och hittills har den ju gått väldigt bra. Får väl se hur länge det håller och hur sur/glad jag kommer bli att jag inte investerade på riktigt!

I alla fall tycker jag denna tävling är jätterolig förutom att det är frustrerande att det tar så lång tid att byta fonder även om det ju givetvis gör det hela mer verklighetstroget.

Nästa vecka hoppas jag på att klättra 8000 platser till - minst!

torsdag 3 april 2008

Tjänat lite pengar

Idag har jag håvat in en del pengar både på amazon och ciao samtidigt som jag inte spenderat ett öre så det firar jag med att dricka lite överblivet vin. Kanske, kanske, kanske börjar motivationen återkomma lite?

onsdag 2 april 2008

Synden straffar sig själv?

Idag skulle jag prova en ny teknik på jobbet men jag hade inte tid att ens fundera på det för jag hade så j-a mycket att göra! Dagen gick fort i alla fall, med jämna plågor och jag försöker igen imorn om jag hinner.

Sedan ska jag även bekänna en sak, det är lika bra att jag erkänner nu...Både igår och idag gick jag och köpte lunch och en kaffe på Starbucks = mycket dyrt (£10 sisådär) och inte särskilt hälsosamt. Ska tänka ut ett lämpligt straff - förslag accepteras gärna...

Börsuppgång

Då gick börsen upp 1,5% idag då. Nu ligger vi bara på -7,4% sisådär sedan årskiftet. Jag tror att jag ska ta och passa på att göra min månadssammanställning idag för vem vet hur det går imorgon.

Visst är det kul när det går uppåt ganska kraftigt som det har gjort denna vecka (hittills) men jag känner mig så osäker med dessa kraftiga svängningar; några tiondels procent uppåt per dag under några veckors tid skulle vara mycket bättre för mina nerver.

tisdag 1 april 2008

Gnällstopp

Nu låter Blogger mig klistra in svenska bokstäver igen! Bra.

Sedan lovar jag att nästa inlägg inte ska vara lika gnälligt som de varit sen jag kom tillbaka från semestern - det är dags att rycka upp mig och det ska jag med.

Drömmer mig bort

Det känns som att jag bara sitter och längtar bort mitt liv för ögonblicket. Jag sitter på jobbet och lääängtar till helgen eller nästa lön, planerar min semester, eller funderar på min flytt till Sverige.

Självklart ska det inte vara så! Det liv jag lever, lever jag ju nu, även om jag alltid tyckt om att planera för framtiden, göra listor och se fram emot grejer. Imorgon har jag bestämt att jag ska försöka något jag läste i en tidning för länge sedan och verkligen lägga ner mitt allt i alla jobbuppgifter hur små och enformiga de än är. Tydligen ska det göra att man blir nöjdare med sin situation på något sätt..? Tja, jag är inte övertygad om att det kommer fungera för hur mycket kan man egentligen lägga ner sin själ i något som gör en så uttråkad att man vill riva ut sina ögon så fort man tänker på det? Lika bra att pröva dock, jag kommer ju vara kvar där i 4 månader till och vill inte slösa bort mer tid på att längta någon annanstans