måndag 31 mars 2008

Svenska bokstaver

Ni far ursakta att vissa bokstaver saknar prickar men av nagon anledning sa vagrar blogger lata mig klistra in dem, det blir bara vitt. Far se om det funkar sedan.

Suck

Oj vad jag inte har lust att spara och snala for ogonblicket! Det ar val post-holiday blues som gor att jag kanner att jag maste ga och shoppa varklader, ga ut och ata god mat och, framfor allt, boka en ny semester...

Sedan jag kom hem i lordags verkar jag inte alls ha kunnat slappa tanken pa min nasta semester, det kanns som att jag inte kan vanta ens en vecka till innan jag far! Dublin, Paris, Yorkshire eller Cypern - varthan blir det tros.

Det hjalper inte sa mycket heller att jag ska fora over pengar till Sverige och vaxelkursen nu ligger pa 11,60skr till pundet - sa lagt har det inte varit sa lange jag kan minnas - vad typiskt. Jag funderade pa om jag skulle fora over lite mindre pengar istallet och vanta till sensommaren eller nar laget kanns ratt att fora over resten men sjutton - det kanns ganska sa troligt att pundet kommer sjunka mer och det vill jag ju inte heller riskera.

lördag 29 mars 2008

Tjolahopp

nu är jag tillbaka i regnet igen då. Lyckats med att spendera mycket mindre pengar än vad jag trodde jag skulle, trots ivrigt spenderande på pasta, oliver, vin, pizza och gelati! Får dock be att återkomma imorgon för nu är jag trött och sleten och måste vila mig.

lördag 22 mars 2008

Rom!

Sådär, nu är jag redo att fara på semester tror jag; väskan är packad, blommorna vattnade och jag har spenderat större delen av dagen med att växa, skrubba, plocka och smörja in mig själv. Det verkar som det ska bli regn i Rom hela veckan men man kan aldrig vara nog försiktig.



Ta hand om er så syns vi om en vecka.

fredag 21 mars 2008

Investerar kvinnor annorlunda?

På tal om Fondmästerskapen sitter jag har och tittar på topp 100 för att se hur de lagt upp sin strategi. Det känns lite skumt och otrevligt att det verkar vara nästan bara män, den högst placerade kvinnan (i alla fall vars namn jag med säkerhet kan säga är ett kvinnonamn) ligger på plats 23, i stort sett helt omringad av män. Jag undrar så mycket vad det kan bero på. Det skulle vara väldigt intressant att se hur många kvinnor deltar i tävlingen i jämförelse med män, för att se om det skulle kunna förklara bristen på kvinnor på topplistan.

Inte kan det väl vara så att kvinnor på något sätt investerar sämre än män? Detta måste genast undersökas och nu jäklar eldas min tävlingslust på ännu mer!

And the winner is...

Ja, vad det gäller Swedbanks fondmästerskap så är det inte Miss Millionairess i alla fall. Mina två portföljer ligger för närvarande någonstans på 17,000:e plats och 20,000:e plats sådär. Visst, jag hade inga förhoppningar om att vinna tävlingen och jag vet att det är lång tid kvar men tävlingsmänniska som jag är tycker jag INTE om att ligga så långt ner. Där ser man vilket ickebörsproffs jag är minsann ;-)

torsdag 20 mars 2008

Guldpriset rasar

Ha! Sa fort jag skriver nagra rader om guld sa gar priset ner! Enligt denna artikel i DI har priset gatt ner med 8% pa 2 dagar. Det var ju tur att jag bestamde att inte investera i det nu.

onsdag 19 mars 2008

Allt är guld som glimmar

Igår såg jag ett intressant inslag på morgonnyheterna om att investera i guld. Den globala börspaniken gör att många investerare väljer att placera sina pengar i guld som anses vara ett bra medel för att bevara värdet på investeringar. Den senaste tidens amerikanska räntesänkningar gör sitt till för att göra dollarn svagare vilket i sin tur betyder att guld blir mer populärt då det är billigare att köpa för de som rör sig med andra valutor. Trots de senaste månadernas kraftiga uppgång tror råvaruexperterna att priset kan fortsätta stiga länge än då investerare skyndar sig att skydda sina pengar så gott de kan.


Enligt Privata Affärer beror den bristande traditionen att investera i ädelmetaller i Sverige delvis på det faktum att det fram till 1980 var olagligt för en privatperson att äga investeringsguld. En annan faktor är att Sverige inte haft de stora inflationsproblem som vissa andra europeiska länder har råkat ut för vilket medfört att guld inte har varit ett lika viktigt medel för att minska inflationsrisken.

Du kan köpa guld rent fysiskt, enligt Privata Affärer kostar en guldtacka på 100 gram idag runt 17,000 kronor. Om det inte är för dig kan du välja att köpa aktier i guldgruvebolag istället. Att investera i gudsmycken är inte en bra metod då dessa förlorar i värde mycket snabbt. Visst gör ett högre guldpris att även priserna på guldsmycken stiger men inte till samma nivå som rent guld eller guldaktier. Visst kan man ju ändå köpa sig fina smycken för att man tycker det är roligt, men som investering är det inte en bra strategi.

Personligen är jag jättesugen på att investera i guld och har varit det ett tag. Jag ser framför mig hur jag som Joakim von Anka badar i ett hav av guld...Tja, kanske får jag spara rätt länge innan jag kan få ihop så pass mycket! Det känns inte riktigt lika roligt med en guldfond som att faktiskt ha den fysiska produkten så jag skulle nog satsa på en liten guldtacka till att börja med i alla fall.

Även om priserna troligtvis (kanske?) kommer hålla sig på dessa höga nivåer ett tag till känns det som att guldpriset ligger ganska nära toppen. Flertalet experter verkar anse att priset kan fortsätta stiga men det känns fel att haka på trenden nu - om jag investerat för ett år sedan hade det varit annorlunda. Som det är nu håller jag mig till min låtsasinvestering i BlackRock MLIIF World Gold Fund som jag har i min portfölj i Swedbanks Fondmästerskap men jag ska banne mig köpa lite guld när läget känns rätt.

måndag 17 mars 2008

Bra med börsfall!


Tja, bra och bra, det kanske är att ta i men för att få min Kinafond att se lite finare ut la jag in (ynkliga) 500 i fonden som jag tror kommer igenom till dagens kurs. Åtminstone köpte jag inte innan det föll så här kraftigt och det är ju en bonus - får väl se vad som händer imorgon...

Gratis är alltid gott

Jag jobbar i närheten av en av centralstationerna i London och där har de ofta någon form av promotion på gång. Idag fick jag gratis yoghurt! Det bästa är att om det är något man tycker om kan man gå och samla på sig en massa. Ja, om man är snål, inte har någon skam eller älskar gratisgrejer förstås.

Idag gick jag till två av dem som delade ut och fick yoghurt men sen sa min syster åt mig att jag fick ta och behärska mig så då gav jag upp - glädjedödare.

En vecka delade de ut mintchoklad varje dag så nu hoppas jag på yoghurt varje dag denna vecka så jag inte behöver gå och köpa någon frukost innan jag far till Rom.

lördag 15 mars 2008

Hemmakväll

Filmen igår var hur dålig som helst - se inte Untraceable! Det var definitivt slöseri av £10 men syster var snäll och bjuttade på ett par drinkar så utöver det spenderade jag visst bara £5 - helt klart godkänt.

Ikväll blir det billigare nöje då en vän ska komma hit och se på This Life med mig. Hon ska dessutom ta med sig grejer och laga risotto - lyx att få middagen lagad åt sig! Allt jag varit och handlat är lite popcorn och en plastflaska vin att bjuda min stackars franska väninna på - får väl se vad hon tycker om det...

Mina stackars Kinafonder

Jag har inte sett till mina fonder på ett tag av ren självbevarelsedrift - det är ju allmänt kännt att om man ignorerar något så försvinner det- men slängde ett öga på dem nu. Ingen rolig syn alls! Tyvärr började jag inte aktivt investera i fonder förrän förra sommaren någon gång, när marknaden låg på topp så mycket (mycket i detta sammanhang = allt) av det jag köpt har gått ner en hel del sedan dess. Dum som jag var blev jag fixerad vid Kina med så har helt klart för mycket investerat där (eller tja, så mycket pengar är det ju inte men procentuellt sett) - inte en vacker syn! Eftersom jag inte direkt har några pengar i Sverige kan jag inte ens snitta ner mig utan jag får sitta här och titta på alla minustecken istället.

Jag längtar tills det vänder!

onsdag 12 mars 2008

Dagens i-landsproblem

Tja, det är inte så mycket som händer här för ögonblicket. 24 är jättebra fortfarande kan jag meddela och idag tackade jag nej till att gå på en drink med en vän till förmån for att gymma med min syster!

Inte har jag fått in några pengar heller men jag har förlikat mig med min situation och ska helt enkelt bara leva fattigt till nästa lön, värre har jag haft det. När jag först flyttade till London var jag för stolt för att låna pengar och det tog ett tag innan jag fick jobb. Då var jag inte rik minsann. En persika till lunch och bourbon creams till middag var så festligt som det blev. Nu är mitt läge inte alls likadant, utan jag tycker mest bara synd om mig själv för att jag inte kan gå ut och svira eller shoppa = dagens i-landsproblem.

tisdag 11 mars 2008

Hoppsan...

Okej, jag vet att jag sa att jag ska hålla mig hemma, och det ska jag också. Meeeeeeen det går en film jag vill se så jag ska på bio på fredag...Lite pubbmat blir det nog med. Tja, jag får se det som min enda utsvävning denna vecka.

söndag 9 mars 2008

Träningsvärk och tomatsoppa

Oj, vad kul det var igår! Så mycket har jag inte skrattat på länge, jag har träningsvärk i magen idag.

Har visst en ganska lurig månad denna månad, har varit ute lite väl mycket så just nu har jag £30 på mitt konto och det med 2 veckor kvar till lön och en resa till Rom planerad innan jag får lön igen. Jag ska få en utbetalning från amazon på ynka £6, en från engelska ciao på £7 och från ett cashback ställe jag är med på på £22 så lite har jag ju som kommer in men inte någon förmögenhet direkt.

Det känns inte troligt att jag kommer få in några mer pengar egentligen så jag får helt enkelt ta och snåla nu så mycket det går, lön får jag när jag är i Rom så det ordnar sig. Som tur väl är har pojkvännen lagat en gigantisk laddning med tomatsoppa så frysen är full. I skafferiet har jag ca 8 ton bönor och massvis med pasta, couscous, ris, nudlar och liknande. Alltså får det bli en tömma frysen/skafferiet och kylskåpet 2 veckor tills jag far!

Som underhållning har jag fortfarande hälften kvar av 24 serie 3 så jag ska hålla mig hemma!

lördag 8 mars 2008

Internationella Kvinnodagen


Finanskvinnan har ett jättebra inlägg med förslag på vad man som kvinna kan göra för sig själv för att bekämpa att fastna i ett traditionellt kvinnomönster av att vara duktig, hjälpa andra och jobba som förskolelärare. Ja, inte säger hon exakt så men det är så jag tolkar det.

Jag håller helt med om hennes råd. För mig handlar det inte bara om att regeringen ska lagstifta för att vi ska få ett jämlikt samhälle - DU måste ta tag i ditt liv själv. Visst är det viktigt att samhället ger grunden till lika utbildning, jobb och lön för kvinnor och män men om vi kvinnor sedan ändå tror att vi inte är bra på matte, inte kan jobba med datorer eller inte bör ta för oss för mycket kommer inget någonsin att förändras på riktigt.

I alla fall ska jag fira kvinnodagen med att gymma, lata mig lite och sen gå och se Funny Women. Intäkterna går till Actionaid och V-day, två organisationer som jag gärna ger stöd till.

Pengatänk

Det verkar visst inte bara vara jag som tänker lite för mycket på pengar ibland. Tack för de fina förslagen på vad jag kan göra för att normalisera min hjärna lite...Nu är det ju så att jag redan lägger undan pengar till "mig själv" varje månad som inte går till spar, utan till goda middagar, drinkar med vänner, resor med sambon eller, som ikväll, en stand-up show. Inte sitter jag och funderar på min sparplan då inte, det har ni helt rätt i. Nu när jag funderat lite på det så tror jag att mitt största problem är på jobbet; jag har varit där tillräckligt länge för att vara riktigt, riktigt uttråkad med det jag gör. Det är inte alls någon utmaning längre och jag kan göra det med båda armarna bakbundna om så skulle vara.

Alltså sitter jag och funderar på roligare saker på dagarna och det är nog mest då jag börjar vela med vad jag faktiskt vill göra. Annars hade jag ju inte haft något kul att räkna på på jobbet.

Enklaste lösningen? Byt jobb! Och det ska jag ju också men jag orkar inte byta en gång till innan jag flyttar till Sverige till hösten. Alltså kommer ni få höra mer sånt har gnäll de närmsta 4 månaderna innan alla mina tankar bara kommer att handla om att fixa allt som fixas ska i Sverige. Jag ska försöka kontrollera gnället, jag lovar!

Sen är det ju bara att hoppas att jag kommer få mer stimulerande arbetsuppgifter efter flytten så att jag kan lägga av med detta hafsande fram och tillbaka.

fredag 7 mars 2008

Sparstrategi

Jag känner mig så splittrad i mitt sparande. Alltså, jag har ju en strategi som jag planerar att följa detta året, eller åtminstone till jag flyttar till Sverige. Under året ska jag betala 26,500:- till studielånet och resten av de £600 jag kan spara de flesta månader delar jag mellan min "flyttkassa" som jag har på ett konto med hög ränta och mitt skattefria ISA-konto.

Om det nu bara var så enkelt som att följa denna strategi. Näedå, det går inte alls, utan varje dag går jag och tänker och tänker och tänker på vad jag skulle kunna göra, hur jag skulle kunna spara mer, betala av mer eller på något annat sätt ändra om i mina planer. Om mina tankar åtminstone vore konsekventa skulle jag ju kunna sätta mig ner och arbeta ut en ny plan men varje dag ändrar jag mig med vad jag vill göra. En dag vill jag föra över mer pengar till Sverige så jag kan köpa mer fonder, eller kanske äntligen öppna en aktiedepå. Dagen därefter vill jag lägga in så mycket som möjligt på mitt studielån för att dagen efter det tänka att jag nog behöver satsa mer på min flyttkassa så jag inte kommer till Sverige utan ett öre att röra mig med.

Det skulle nog vara bra för mig att sluta fundera så himla mycket på pengar och istället bara fokusera på att följa min plan som när jag tänker på den känns ganska förståndig om än lite tråkig.

Troligtvis kommer jag dock att spara mer till min flyttkassa än ISA-kontot, för jag vill veta att jag har så det räcker och inte behöver sälja av fonder eller något annat hemskt när jag väl flyttar. Tanken är dock den att jag ska ha fixat jobb etc inom en månad och då kan ju den delen av flyttkassan som inte använts under tiden eller som behövs till möbler och annat smått och gott genast läggas in på sparkonto alternativt fonder.

Nu måste jag komma på ett sätt att sluta tänka på pengar hela tiden. Hur sjutton gör man det?

tisdag 4 mars 2008

One-track mind...

Haha - märks det på mina inlägg och dess inriktningar att jag tycker om mat..? För det gör jag. Mycket. Det slog mig just att nästan alla mina senaste inlägg har handlat om detta ämne så lika bra att ta tag i det - jag har nu lagt till en etikett som heter Mat. Den kommer jag säkerligen använda flitigt.

Matlådor

Oj, jag hade ju tänkt att gå igenom lite recept och bestämma en matlåda för varje dag denna vecka i helgen..Så blev det visst inte. Däremot har jag tagit med mig lunch nu i två dagar och har planer för resterande tre.

Igår, måndag gjorde jag min favorit, spenatblad, apelsin, valnötter och getost med lite bröd. Jättegott men man blir ju inte överdrivet mätt.

Idag åt jag en grov macka med spenatblad (I LOVE spenat!) ost och oliver. Lite konstig blandning tycker en del men smakar gott tycker jag

Ikväll lagade jag lite extra av min nudel stirfry så ska ta med mig den. Ser dock inte fram emot det eftersom det blev världens äckligaste stirfry. Nåja, jag får väl blunda och svälja som Rik och Vacker skulle säga.

På torsdag...ska vi ha vår nice lunch som vi vanligtvis har på fredagar. Min kollega, som är grek-cypriot börjar sin fasta innan påsk nästa vecka och är ledig denna fredagen så då kan vi inte äta den. Dessutom ska vi gå till den nya London Bridge Exhibition imorgon kväll och det kan hända att det blir sent = orkar inte laga lunch. Dåliga ursäkter är det, jag vet. För övrigt så är nice lunch vanligtvis mozzarella-, avokado- och tomatfocaccia - yum!

På torsdag kvall tänkte jag laga till en pasta- och tonfisksallad med lite oliver och några roliga grönsaker till på fredagen.

Inte alltför illa denna vecka trots allt men det verkar inte som att jag riktigt klarar av att ta med mig lunch alla dagar i veckan. Nästa vecka fastar ju min kollega så kanske, kanske lyckas jag då.

Never mind

Så den utbetalning jag tänkt mig få från Scottish Powers föll igenom. När mitt konto väl blivit uppdaterat med min senaste elmätning blev det bara £20 kvar, inte £50 som jag tänkt - haha! Ingen idé att ta ut de pengarna, särskilt inte eftersom mars varit en kall månad än så länge = högre elförbrukning.

Never mind, får tänka ut något annat.

söndag 2 mars 2008

Månadssammanställning Februari

Det är väl bäst att få månadsuppdateringen överstökad nu då. På något sätt är det inte lika roligt att göra dessa som det var i höstas...

Sparkonto - 33,746:- (upp 4,130:- från januari)
Diverse Fonder - 265, 537:- (ner 3,862:- från januari)
Studielån - ungefär 316,500 mina sidor på csn är stängda!

I januari var mina tillgångar minus mina skulder -21,548:-, denna månad är mina tillgångar minus mina skulder 16,717:- en ökning som beror på att jag betalde CSN denna månad samt att jag sparade mer än vad jag brukar. Tänk vilken bra månad det blivit om fonderna lyckats gå upp istället för ner samtidigt!

lördag 1 mars 2008

Utbetalning

Igår kom jag förresten på ett sätt för mig att få lite extra pengar denna månad. Jag betalar min elräkning per autogiro varje månad, men som jag förstår det dras pengarna bara från mitt konto med Scottish Power en gång per kvartal. Sist jag kollade var mitt konto med dem £100 in credit, men när de uppdaterade med min senaste elmätning blev det bara just under £50 så jag brydde mig inte om att få det utbetalt.

Nu har samma sak hänt igen och igen ligger jag £100 plus. De har inte dragit något sedan januari visserligen men jag misstänker att det kommer bli samma sak igen, alltså att det blir £50 "över" när de väl dragit vad som använts sedan dess. Det känns ganska onödigt att ha £50 där som troligtvis inte kommer att användas alls, särskilt med tanke på att det börjar bli varmare nu. Det som drar absolut mest el i vårt hushåll är värmeelementet och troligtvis elfilten med (särskilt om man somnar med den på...). Jag är noga med att släcka lampor, inte lämna något på standby och tittar inte ens på TV särskilt mycket så under de varmare årstiderna använder jag mest bara el till datorn.

Alltså är det lika bra att jag får dessa £50 utbetalda väl? Det hjälper i alla fall till att täcka lite av mitt översparande denna månad så det gör jag.

Tränat mig på att äta indisk mat nu...

Okej, jag har erkänt för pojkvännen nu att jag kan äta indisk mat om jag är tvungen (han älskar nämligen det). Däremot tycker jag fortfarande inte att det är särskilt gott. Näe tacka vet jag italiensk, fransk, thailändsk eller mexikansk mat!

Det blev ganska sent igår, men jag spenderade endast £19 varav £7 var åkkort för att ta mig till Pinner och tillbaka så jag kan ju inte påstå att maten var dyr!