torsdag 29 november 2007

Att Bli Rik

Finanskvinnan hade ett inlägg här i veckan om hur många människor fortfarande anser att det inte är möjligt att spara sig rik på en vanlig Svenssonlön. Hon höll (ganska uppenbarligen) inte med om detta och jag tror att de flesta ekonomibloggare och läsare av ekonomibloggar nog skulle vara på hennes sida.

Själv har jag alltid inte bara trott utan vetat att det är möjligt. Min far kommer från en väldigt fattig arbetarbakgrund, slutade skolan väldigt ung och började arbeta. Det mesta han tjänade gick till familjens kassa men han lyckades spara några ören här och några ören där. Över åren tog han alla jobb han kunde få, jobbade extra där han kunde och lade undan de pengar han kunde. Inte blev han väl direkt rik av detta men när han sedan började läsa på om aktier och investera på börsen lyckades han få dessa pengar att växa exponentiellt. Tur? Självklart var tur inblandat men själva poängen är att han sparat sina pengar under många år för att sedan göra något genomtänkt och vettigt med dem.
Idag behöver han inte arbeta, men fortsatter att göra det ändå - mest av gammal vana tror jag. Han är absolut inte någon som slänger pengar omkring sig, men han köper det han vill ha, en motorcykel, en häst till min mor och de senaste åren har han även börjat köpa och renovera torp för uthyrning eller försäljning.
Han är en riktig inspirationskälla och ett bevis för mig att det visst går att spara/investera sig till en rejäl summa pengar - rik? Det beror väl på hur du personligen definierar rik.

onsdag 28 november 2007

Spa-dag över

...och vilken underbar dag det blev! I slutändan betalade jag tom för en massage också så jag fick två jättehärliga behandlingar för bara £35 pund och nu känner jag mig trött, mjuk och oerhört väldoftande!

Just upplevelser är något jag ofta tycker det är värt att spendera lite på: resor, goda middagar, spadagar eller utflykter känns så mycket mer värda än en pryl. Visst älskar jag vissa mer materiella saker också : jag skulle nästan inte kunna leva utan min dator eller min mp3 (båda presenter) men annars känns det som att ett par skor t ex är något jag inte har någon långvarig glädje av - jag köper dem, är kär i dem i ett par veckor sen går det över tills jag köper nästa par.

Denna dag kommer jag däremot att minnas och glädja mig åt länge, länge. Därför känner jag att det är pengar jag gärna lägger på mig själv och ibland även andra. Inte behöver det vara en resa till Bahamas med femstjärnigt hotell utan jag kan bli minst lika upplyft av en helg i Paris på ett litet pensionat.

Nu däremot blir det till för mig att hålla igen resten av månaden - det blir nog inga problem för nu känns det som att jag verkligen unnat mig något härligt!

Spa-dag!

Nu ska jag snart iväg på spa-dag! Min kära syster gav mig ett presentkort på Chelsea spa till min födelsedag så idag ska vi båda dit och göra lite ansiktsbehandling och få massage. Det ska bli jätteskönt och spännande för jag har nämligen aldrig varit på spa innan - lite för dyrt för min enkla smak...

För övrigt så kollade jag mina fonder lite snabbt innan och det var inte någon glädjesyn direkt så jag behöver lite uppmuntran. Jag önskar det kunde vända snart men tyvärr tror jag, som många andra, att det kommer hålla i sig fram till vårkanten (fast som sagt är jag ju inte någon expert).

måndag 26 november 2007

Dags att Fynda!

Okej, jag har gått och köpt mig lite mera Kinafonder nu och stoppade in lite till i min BRIC-fond också så att inte fonderna ska se riktigt lika vissna ut procentmässigt sett. Till helgen är det nog dags för mig att göra någon form av månadssammanställning. Jag har gjort en för mig själv de senaste månaderna men den är nog inte så lättförstådd för andra utan jag får försöka fixa upp den lite.

Inte kommer det bli så kul denna månad dock, det har bara gått uppåt innan men, men...
Åtminstone har jag gjort en avbetalning till CSN så lånet är en gnutta mindre i alla fall! Jag betalar varje kvartal, ca 4,700 så lite skillnad blir det ju, särskilt eftersom dessa pengar "försvann" för 2 månader sedan när jag förde över dem till Sverige.

lördag 24 november 2007

Sverigeflytt, buffert och husköp

Anledning till att jag lägger det mesta av mitt sparande i säkra former för ögonblicket är bland annat att det är svårt för mig att få över pengar till Sverige och jag känner inte att jag vill fondspara i England när jag inte kommer att stanna här så länge till.


För övrigt så behöver vi en rejäl buffert inför Sverigeflytten och jag vill inte känna att jag måste ta från mitt långsiktiga sparande till det. Vi vill köpa hus när vi flyttar till Sverige men risken är att min pojkvän inte får jobb något vidare lätt med sin mer eller mindre obefintliga svenska. Jag har inget emot att betala för oss båda ett tag men det förutsätter ju att jag inte har några problem med att skaffa jobb heller


Vi har en idé om att vi ska spara ihop (nästan) alla pengar som krävs till att köpa hus. Där vi planerar att köpa kan man få tag i ett litet torp med 2-3 sovrum för någonstans mellan 750,000 - 1,300,000 och det känns inte omöjligt att vi ska kunna skrapa ihop det innan flytten nästa höst. Min pojkvän har ett bra, välbetalt jobb här så hans halva är inga problem. Det hänger på mig och hur mycket jag kan lyckas få ihop samt givetvis hur länge vi får leva på våra besparingar när vi väl är där.


Det är verkligen jättespannande att planera denna flytt, alla husdjur jag äntligen kan skaffa etc, men verkligheten är nog att vi får hyra en lägenhet i någon småstad medan vi fixar med jobb, kulturkrockar och -chockar samt letar hus!


Ingen av oss vet egentligen hur någonting går till i Sverige, jag har ju inte bott någon del av mitt vuxna liv där så det kommer bli en stor omställning. Dags för mig att läsa upp på hur grejer funkar, husköp bland annat, kanske är det dumt/svårt att lägga sa mycket som vi vill cash?


Som ni ser finns det en anledning till att fondsparandet får stå till sidan för ögonblicket även om jag tänker slänga in några tusen när jag har det över på mitt svenska konto.

Semesterkonto

Mitt semesterkonto är en någorlunda ny idé men en som jag är ganska förtjust i. Vanligtvis far jag till Sverige ett par gånger om året och även om jag flyger billigt och ju givetvis inte betalar för boende så vill jag ha lite pengar att röra mig med när jag är där.

Dessutom så gillar jag idéen att ha pengar till mina "riktiga" semestrar ihopsparade så att jag inte behöver använda den månadens lön som jag har gjort fram till nu. Därför öppnade jag ett semestersparkonto med ICICI för ett par månader sedan. Det är en bank som jag inte tror är tillgänglig (ännu) i Sverige men deras sparkonto ger 6,41% ränta för ögonblicket så åtminstone arbetar mina pengar hårdare på detta konto än på mitt lönekonto under tiden de sitter och väntar på att bli spenderade!

An så länge har jag bara öppnat kontot med £20 men för att faktiskt ha någon direkt nytta av detta konto tror jag att jag behöver spara £50 i månaden. Alltså får jag sätta åt sidan åtminstone £500 till mitt ISA och £50 till mitt semesterkonto. Det blir nog ganska tufft att göra detta varje månad eftersom jag då har £200 kvar att leva på (och jag dessutom inte shoppat några kläder över huvud taget på 6 månader) men det känns ända som att det ar värt det eftersom resor är det bästa jag vet!

Fröken Slösa

Jag har suttit nu i helgen och verkligen funderat riktigt ordentligt över mina mål med sparandet; varför jag vill spara, hur mycket, vad det ska vara till etc och det har lett mig till att tänka på hur oerhört oansvarig jag varit nästan hela mitt vuxna liv.

När jag pluggade här i London för inte alltför länge sedan tog jag fullt studielån från Sverige (plus alla extra pengar man får låna när man pluggar utomlands), jobbade 3 dagar i veckan och lät ändå min pojkvan betala hyran och nästan alla räkningar för att jag aldrig hade några pengar! Det är ju inte klokt, när jag tänker på det nu kan jag inte fatta hur jag kunde vara så aningslös eller ens vad jag spenderade pengarna på (gissningsvis mestadels smink, kläder, resor, alkohol och fina middagar...).

Jag måste visst ha kännt mig lite skyldig eftersom jag alltid sa till pojkvännen att jag skulle betala tillbaka allt jag var skyldig honom för hyran. Det blev £3000 till slut och sedan jag fick fast anställning har jag betalt av detta så snabbt som möjligt. Nu är det avbetalt sedan några månader så jag kan koncentrera mig mer på mitt eget sparande men det har tagit låååång tid att komma ifatt.

Det värsta är att jag ju bara har en enda person att skylla på - mig själv...

Det känns ändå skont att det nu är ur världen, jag får en sådan oerhörd kansla av frihet och tillfredsställelse när jag lyckas betala av lån, även om det nu är ett helt räntefritt lån från min blivande man! Det är därför jag fortfarande ibland funderar på att betala av studielånet snabbare, problemet är ju bara att jag då kanske måste ta ut ett annat lån istället och i så fall är det ju absolut inte värt det.


Förhoppningsvis har jag lärt mig en läxa och kan ta tag i mitt liv och min ekonomi innan det är för sent.

Nya Sparmål

Ja, så sitter jag då här och filar på mina mål för nästa år.
Det känns som att jag har 4 grejer som jag vill satsa på:
  • fylla mitt ISA med de £3000 jag är tillåten att sätta in per skatteår
  • behålla mitt semesterkonto men se över hur mycket jag bör sätta in
  • spara mer långsiktigt i fonder på min svenska bank
  • kanske betala av en klumpsumma på mitt studielån beroende på vad som "blir över"

Jag har mest funderat på mitt ISA idag. Detta är ett skattefritt konto där man får sätta in max £3000 per år (räntan ligger för ögonblicket på 6,29%). Skatteåret här löper från 5 April 2007- 4 April 2008 så jag har några månader på mig ännu. Jag började detta år med £366.18 på kontot och har denna månaden exakt £900. Alltså behöver jag få in £2466.18 över kommande 4 månader och 4 löner. Det känns lite som ett mission men å andra sidan får jag ta det som en utmaning och helt enkelt bara se till att jag gör det.

Efter att ha räknat på mina månatliga fasta utgifter tror jag att jag skulle kunna spara ungefär £500-550 i månaden men då måste mitt semestersparande även komma ifrån det. Detta betyder att jag måste hitta ungefär £500 extra någonstans ifrån över nästkommande månader.

Hmmm...

Det måste gå helt enkelt!

fredag 23 november 2007

Födelsedagar och löning

Oj vad jag varit dålig med att uppdatera! Jag har en bra ursäkt dock - jag har haft 2 födelsedagar att fira och det har jag/vi gjort med besked. Idag fick jag faktiskt ge upp och gå hem vid klockan nio för nu orkar jag inte mer... Det har inte varit billiga dagar eftersom vi bl a gick till Jamie Oliver's Fifteen och då fick jag ju betala för födelsedagsmanniskorna så där rök £120 - definitivt värt det dock då vi hade en fantastisk kväll med god mat, gott vin och trevligt sällskap och det var ju givetvis en one-off.

Idag har jag fått lön och det är ju alltid en trevlig företeelse. Har betalt av mitt kreditkort nu ikväll och ska skicka iväg min sparcheck imorgon (här är de rätt konstiga, checkar är fortfarande väldigt vanliga). Detta är sista månaden jag sparar så här på en höft. Imorgon tänker jag sätta mig ner (NEJ! utan ett glas vin - jag har fått nog av att dricka!) och sätta ihop en redig budget och en realistisk plan för sparande etc.

Jag återkommer med det!

tisdag 20 november 2007

Ack och Ve - Nybörjarmiss!

Jag har suttit och stirrat lite på mina stackars fonder och helt plötsligt slog det mig att jag egentligen är helt felinvesterad. Alltså, jag har inte direkt spridit mina fonder tillräckligt väl over olika områden jag tror på. Det är konstigt att jag inte egentligen tänkt på det innan, det är först nu när jag ser det svart på vitt. Jaja, är man nybörjare så är man...

Största delen av mina pengar ligger i en Allemansfond, nästan 96% tack vare min kära far som investerade i den åt mig för ganska många år sedan. Förutom det har jag småinvesteringar enligt nedan:

Swedbank Kinafond - 1,58%
HSBC Chinese Equity $ - 0,62%
JPMF Emerging Markets Equity $ - 0,17%
Eurpean Smaller Company - 0,18%
HSBC Bric Market Equity $ - 0,51%


Det är ju rätt uppenbart när man tittar på det nedbrutet så här att jag ar överinvesterad i Kina. 2 rena Kinafonder samt 1 Emerging markets och en BRIC market fond! Jag vet inte hur jag lyckades med det riktigt men jag blev nog lite väl meddragen i Kinaoptimismen. Visst tror jag på alla de har fonderna annars hade jag aldrig köpt dem till att börja med men det ar nog läge for mig att fundera på att sälja av eller investera om åtminstone en av Kinafonderna när marknaden väl börjar gå upp igen.

Jobbigt att bestämma vilken bara - tänk om den andra går upp mer!

Fasta Utgifter...

Jag har försökt komma upp med lite mer konkreta mål för mitt framtida sparande vilket verkar ta oändligt mycket längre tid att luska ut än vad man skulle kunna tro. Jag vill ju att de både ska vara realistiska men samtidigt också ganska ambitiösa! Som startpunkt håller jag nu i alla fall på (på betald arbetstid hehe) att räkna ut exakt vad mina fasta utgifter är varje månad men de verkar vara bra mycket högre än vad jag tänkt mig!

Givetvis är ju London inte kännt för att vara billigt så det är inte konstigt på det sättet men vi har ända haft en väldig tur. Vi hyr min pojkväns pappas lägenhet så betalar deras amorteringar istället för en faktisk hyra. Det betyder att min halva av hyran bara ligger på £300 (ca 4000 kronor) vilket är mycket billigt för en trea i centrala London. Förutom det betalar jag el, internet, telefon samt en kommunskatt vilket sammanlagt blir £456 (5900 kronor). Detta är utgifter som måste betalas varje månad men förutom dessa har jag även utgifter som mer eller mindre måste betalas såsom resande, vilket jag betalar ca £40 (520 kronor) per månad för, även det billigt eftersom jag kan ta bussen till och från jobbet samt försöker promenera hem då och då (inte så ofta nu när det är kallt och blott dock eftersom det trots allt tar nästan 1,5
timmar).

Jag betalar även £30 (390 kronor) i månaden till olika välgörande ändamål och även om detta givetvis är något jag skulle kunna skära ner på så vill jag inte det! Något måste man göra for sin omvärld även om man vill bli rik…Sen tillkommer ju alltid andra inte helt nödvändiga ugifter såsom mobilen och gymmet.

Om jag lägger ihop detta och sedan även lägger till mat så visar det sig att av de £1365 jag får ut efter skatt går £655 till nödvändiga utgifter. Sa nästan hälften (47%) av min inkomst går på dessa utgifter som inte direkt går att påverka.

Låter inte det oerhört mycket? Nu måste jag räkna ut ett sätt att lyckas spara så mycket som möjligt av det som blir över då…

Kanske får det bli snålmanad a la miljonären..?!!

måndag 19 november 2007

Ångest, ångest är min arvedel...

Jag har förstått att det inte bara är jag som tycker om att gå in och kolla hur det går för mina fonder lite för ofta för att det egentligen ska vara hälsosamt. Tyvärr har de senaste två veckorna inte varit direkt fyllda av glädjeämnen när det kommer till den delen av min vardag. Varje dag bestämmer jag att jag inte ska gå in och kolla hur det går dagen efter, men sen kan jag inte låta bli nästa dag och får ångest av att se att fonderna sjunkit ännu mer.

Jo, jag vet att det är bra, för egentligen vill jag ju inte att börsen ska gå upp hysteriskt mycket förrän det är dags för mig att sälja, men det är ett litet glädjeämne för mig att gå in en gråmulen måndagsmorgon och se mina pengar växa inte sjunka.

Usch. Jag hoppas detta inte varar allt för länge.

söndag 18 november 2007

Mera Studielån (mitt livs plåga)

Jag glömde nämna att mitt största problem med studielånet för ögonblicket är det faktum att jag inte har någon direkt inkomst i Sverige men samtidigt måste betala närmare 5000 kronor per kvartal. Visst kan man föra över pengar mellan bankerna men det är något löjligt dyrt, med dålig växlingskurs så jag har tyvärr fått ta med mig cash varje gång jag farit hem för att hälsa på för att växla over och sätta in. Konstigt nog blir det billigare men det är ju väldans bökigt sa jag har febrilt funderat på bästa, mest obökiga sätt.

Läste någonstans att Paypal skulle vara bra just för detta ändamål så glad i hågen satte jag upp ett Paypalkonto, förde över lite pengar till pojkvännen som sedan betalde mig från sitt eget Paypalkonto. Jovisst, ganska bökigt det med men när jag förde över pengar till mitt svenska konto var kursen bra och inte kostade det mig ett enda öre i avgift heller. Synd bara att dom på Paypal tyckte transaktionen verkade mysko och stängde ner hela mitt konto samt skrev en massa hotande mejl till mig... Nu, cirka en månad senare, har pojkvännen äntligen fått tillbaka pengarna som aldrig nådde mitt svenska konto och mitt Paypal konto är öppet igen men ligger på minus - pengar jag aldrig tänker betala dem eftersom jag aldrig gjorde något fel!!!

Dags att komma på en bättre lösning kanske. A andra sidan far ju syster hem i december så jag får väl ta mina öronmärkta sparpengar och skicka över med henne så jag har så det räcker ett tag...

Adsense

Jag har lagt in lite Adsensereklam på bloggen. Nu börjar jag dock känna mig osäker. Det ser ju så FULT ut!

Jag får försöka flytta om lite och om det inte funkar tar jag nog bort den. Det handlar väl inte direkt om mycket pengar man tjänar ända? Eller vad säger ni som vet? Stör det er som läser bloggen undrar jag också?

lördag 17 november 2007

Studielån

Som jag nämnde i mitt förra inlägg hade jag en idé om att betala av mitt studielån i en snabbare takt. Med tanke på att det är så gigantiskt (324000) kändes det som en bra idé - jag har aldrig kännt mig bekväm med att ha skulder och jag tänkte att ju snabbare jag kunde betala av detta desto snabbare kan jag nå eknomiskt oberoende (oh ja, det är ju givetvis en del av den mer långsiktiga planen…).

Förutom obehaget att ha en så pass stor skuld var det denna lilla ekonomiska räknare som fick mig att stressa upp mig själv rejält. Enligt den måste jag betala nästan 1700 i månaden för att kunna betala av lånet inom 20 år!! Det är mer än vad jag betalar i dagens läge och jag planerar INTE att ha några lån alls inom 20 års tid.

Nu har jag dock tänkt om igen, även om jag hela tiden svajar lite. Det känns som att det kanske är läge att behålla detta lånet i alla fall för ögonblicket och inte göra några extra inbetalninger etc. Med tanke på den låga räntan pa studielånet skulle det ju vara oerhört dumt att betala av det för att sedan ta ut ett lån när det ar dags att köpa hus, till mycket högre ränta. Istället tänker jag spara de pengar som annars skulle gått till lånet (som ju rimligtvis borde ge en bättre ränta än 2,1%) och därmed ha en större summa pengar att lägga som handpenning när den tiden väl kommer. Efter det får jag se hur jag lägger upp sparande/avbetalningar.

Det känns som ett bra beslut och är ett som jag faktiskt tänkt över länge, länge. Trots det har jag dagar när jag velar och känner att jag bara vill banga in några tusen på csn bara för att se lånet komma ner under 300 000 i alla fall. Vissa stunder funderar jag på om jag skulle kunna göra ett 50-50 jobb, alltså spara hälften och använda den andra hälften till att betala av lånet…


Nej - mitt beslut är taget! Tror jag i alla fall….

Min Ekonomiska Situation

Det verkar vara standard att redovisa för sina ekonomiska tillgångar i något av sina första inlägg och det är ju logiskt förstås så jag tänker inte vara annorlunda på den punkten.

Eftersom jag har bott i England så pass länge så ser min situation lite annorlunda ut från de flesta andras. Den största skillnaden är att jag har tillgångar och, tyvärr, även skulder i två länder vilket ibland kan göra min situation lite komplicerad.

I Sverige har jag mitt studielån som efter 2 års avbetalning fortfarande ligger på ca 324000 kronor - ugh! Jag har valt att betala av som procent av lånet istället för procent av min inkomst vilket skulle vara lägre för jag hade en idé om att jag ville betala av det lite snabbare. Under året som gått har jag även gjort lite extrainbetalningar men det tror jag inte kommer ske under följande år. Mer om det senare dock.

I Sverige har jag även kvar mitt lönekonto pa Swedbank samt alla mina fonder och även ett sparkonto med 3,35% ränta men inga direkta inkomster förutom eventuella utdelningar.

I England har jag givetvis mitt lönekonto, med en agreed overdraft (vet inte hur jag säger det på svenska - alltså en överenskommen summa som jag kan övertrassera kontot med) på £300, ca skr4000. Förutom det har jag ett ISA, ett Individual Savings Account. Detta är ett skattefritt konto där man kan spara max £3000 per år. Räntan ligger för ögonblicket på 6,29% så vad jag förstår slår det svenska sparkonton så det räcker till och blir över, främst beroende på att styrräntan här ligger högre. Jag har även ett sparkonto med ICICI där jag sparar till mitt stora intresse - resor! Känns skönt att ha det separat för annars är det jobbigt att ta ut pengar för att spendera på “onödiga” saker.

Planen är att pengarna på det svenska sparkontot och ISAkontot ska vara var buffert samt helst även räcka till en rejäl handpenning på huset vi planerar att köpa.
Det hjälper ju givetvis att pojkvännen har ett högavlönat jobb men även om jag låter honom bjuda mig åa middagar etc så är jag fullt inställd på att betala min del av hus, räkningar och annat viktigt.

Jag ska försöka lägga upp en lite mer detaljerad sammanställning av mina faktiska tillgångar och skulder men det tar nog ett litet tag, särskilt med tanke på att csn.se är otillgängligt IGEN!

En tidig ursäkt...

Jag glömde visst säga att ni får ursäkta utlämnade åäö. Mitt engelska tangentbord gör det himla krångligt att lägga in dem så för ögonblicket klistrar jag in dem där de ska vara. Problemet är att jag är så van att skriva svenska utan dessa bokstäver att jag inte alltid ser vart dom saknas...

JA - jag ska verkligen försöka bättra mig!

En presentation

Hej! Jag tänkte presentera mig själv lite närmre till att börja med samt ge en liten förklaring till varför denna blogg finns överhuvudtaget. Under 6 månaders tid har jag följt flera av de olika svenska ekonomibloggarna (som blir fler och fler för varje dag verkar det som...). Det började med Jakobs Hur jag blev rik som jag fortfarande tittar in på flera gånger i veckan. Därifrån har jag hittat fler och fler mer eller mindre fantastiska bloggar.

Jag vill inte på något satt kopiera dem eller försöka rida på deras framgång utan jag känner bara att det skulle vara kul att skriva mina egna inlägg om saker som intresserar mig.

Som många andra ser jag även bloggandet som en inspirationskälla. Visst är jag oerhört motiverad att spara, tjäna pengar och investera redan utan att även skriva om det men ibland är saker enklare att inse om man ser dem svart på vitt. Dessutom gillar jag att skriva, jag skriver redan recensioner på flera engelska sidor så nu ar det väl dags att skriva lite på svenska med, om inte annat så för att öva mig lite tills jag flyttar hem…

Jaha, jag bor då i London sedan ett antal år tillbaka. Som så många andra flyttade jag hit efter att jag slutat skolan för att jobba något år innan jag skulle hem och göra universitet osv. Inte för att jag vet vad som hände men jag är i alla fall kvar här än. Jag har gjort universitetet här, träffat min kära pojkvän samt mer eller mindre byggt ett liv.

Nu börjar det dock bli dags för mig att göra något annat så pojkvännen och jag har tänkt ta vårt pick och pack och flytta till Sverige. Eftersom han är engelsman kan man ju tänka sig att det blir krångligt för honom att skaffa ett bra jobb i Sverige, i alla fall med en gång sa vi behöver alla sparpengar vi kan få samt lite till som grundplåt till vår flytt, hus samt eventuella arbetslöshet.

Detta inlägg blev visst alldeles för långt och ända har jag så mycket kvar att säga! Jag får spara det till nästa gång, nu har jag ju tid på mig!